Vogelbescherming schiet VVD-meeuwenplan af

Het plan om meeuwen af te schieten om de overlast die de vogels veroorzaken te bestrijden, is zinloos. Dat stelt Vogelbescherming Nederland woensdag in reactie op het pleidooi van VVD-Kamerlid Rudmer Heerema om meeuwen desnoods uit de lucht te schieten. Volgens de dierenorganisatie moeten de 'onderliggende oorzaken' worden aangepakt.

Meeuwen zijn alleseters en komen af op plekken waar menselijk afval te vinden is. Bijvoorbeeld op vuilstortplaatsen, maar ook op straat. De beste manier om overlast van naar afval zoekende meeuwen tegen te gaan, is volgens de Vogelbescherming dan ook om ervoor te zorgen dat het aanbod van natuurlijk voedsel verbetert en afval slechter bereikbaar wordt. "Door minder rotzooi op straat en ondergrondse vuilcontainers bijvoorbeeld."

Verder moeten er goede broedplekken komen voor meeuwen en moeten ongewenste plekken, zoals platte kiezeldaken, ongeschikt worden gemaakt. "In de duinen zijn veel geschikte broedplaatsen verdwenen waardoor de vogels op zoek gaan naar alternatieve plekken in dorpen en steden. Door eilandjes te creëren waar roofdieren niet bij kunnen, kunnen de stadse meeuwen weer richting hun natuurlijke habitat worden verleid."

De Vogelbescherming wijst er verder op dat drie van de vier meest voorkomende soorten meeuwen in Nederland er al jaren op achteruitgaan. "De kokmeeuw en stormmeeuw staan zelfs op de oranje lijst, een voorbode voor een notering op de rode lijst. De kleine mantelmeeuw neemt als enige soort niet in aantal af."

Heerdema stelde woensdag dat meeuwen niet moeten worden beschermd, maar bestreden. De vogels moeten volgens hem van de lijst met beschermde inheemse diersoorten worden gehaald vanwege de overlast die ze veroorzaken. In het uiterste geval zouden de vogels moeten worden afgeschoten of vergast. "Als we langer wachten, wordt het probleem net zo groot als bij de ganzen", aldus de VVD'er. De partij dient binnenkort een voorstel in.