Pechtold wil opheldering over koningshek

D66-leider Alexander Pechtold wil opheldering van het kabinet over de kosten van het hek dat de staat heeft laten aanleggen rond de vakantievilla van koning Willem-Alexander in Griekenland. Pechtold heeft woensdag Kamervragen gesteld.

Pechtold vraagt zich af of de kosten niet te hoog zijn. De staat betaalt bijna een half miljoen euro om de grond te pachten waar het hek op staat. "De vraag is hier of het noodzakelijk was de grond van de buren voor een half miljoen euro te pachten en niet zoals gebruikelijk het hek op het eigen terrein te plaatsen."

De D66-voorman vindt verder dat het kabinet de kosten niet had moeten verzwijgen. "Zeker gezien de pijnlijke geschiedenis met het vorige vakantieverblijf in Mozambique zou het kabinet zorgvuldiger om moeten gaan met dit soort gevoelige afwegingen."

RTL Nieuws meldde woensdagochtend dat de staat 461 duizend euro aan pacht heeft betaald om een hek om de Griekse privévilla van Willem-Alexander te zetten. Het gaat om twee stroken land van 1034 en 376 vierkante meter, waarvan de marktwaarde ruim 35 duizend euro zou zijn.

Pechtold wil verder opheldering over uitleg die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag tegenover de pers gaf. Opstelten zei dat het hek belangrijk is 'om tijd te winnen als er mensen zouden zijn die wat slechts voor ogen zouden hebben'. Pechtold wil weten hoeveel tijd er moet worden gewonnen, en wat de minimale afstand tussen villa en hek moet zijn.

Pechtold wil nog deze week antwoord op zijn vragen van premier Mark Rutte (VVD).