Onthoofding Amerikaan bevestigd

Familieleden en Amerikaanse overheidsfunctionarissen hebben de dood van de Amerikaanse journalist James Foley bevestigd. Een functionaris zegt dat dat de video van de Islamitische Staat (IS) waarop iemand wordt onthoofd echt blijkt. Twee anderen zeggen dat het slachtoffer Foley is. Zij wilden dit alleen anoniem bevestigen.

Een van de overheidsfunctionarissen zegt dat de Amerikaanse president Barack Obama naar verwachting later woensdag een verklaring over de moord aflegt. Obama is dinsdag in de Air Force One op de hoogte gebracht. Hij was toen op weg vanuit Washington om zijn vakantie in Massachusetts te vervolgen. De president wordt op de hoogte gehouden.

Meerdere hooggeplaatste medewerkers zeggen dat de IS onlangs heeft gedreigd Foley te vermoorden als vergelding voor de luchtaanvallen van de afgelopen twee weken. Medewerkers van het Pentagon hebben verschillende sociale media waar de video wordt gedeeld benaderd met de vraag de video te verwijderden.

De familie van Foley heeft zijn dood bevestigd op een Facebookpagina die was gericht op zijn vrijlating. "Hij gaf zijn leven bij pogingen om het lijden van het Syrische volk aan de wereld te tonen", schrijft zijn moeder Diana Foley. Zij roept de IS op om de levens van andere gijzelaars te sparen. "Net als Jim zijn zij onschuldig. Zij hebben geen controle over het Amerikaanse beleid in Irak, Syrië of waar dan ook in de wereld." De moeder schrijft verder dat zij nooit zo trots op haar zoon is geweest.

De 40-jarige Foley raakte in november 2012 vermist in het noorden van Syrië. Hij werkte toen als freelancer voor onder meer Agence France-Presse (AFP). De auto waar hij in reed werd door vier militanten aan de kant gezet in een gebied waar Soennitische rebellen en overheidstroepen de macht over probeerden te krijgen. Sindsdien is niks meer van hem gehoord.

Dinsdag werd een video vrijgegeven waarin zijn onthoofding is te zien. De video laat ook zien dat de mediatak van de Islamitische Staat georganiseerder wordt. De video begint met een fragment waarin Obama opdracht geeft tot luchtaanvallen op IS in Irak. Vervolgens is een kale man in een oranje jumpsuit te zien die in een woestijn knielt. Naast hem staat een in zwart geklede militant met een mes op zijn keel. Vervolgens verschijnt de naam van Foley in het Arabisch en het Engels op het scherm en leest Foley een verklaring voor. De onthoofding is met zeker twee camera's opgenomen en is professioneel bewerkt.

Na het voorlezen van de verklaring begint de gemaskerde militant in de nek van de gevangene te snijden. Het beeld wordt zwart voordat de onthoofding is voltooid. In een volgende scene ligt de gevangene dood op de grond met het hoofd nog op het lichaam. Op het eind van de video laat een militant een tweede man zien die wordt aangeduid als de Amerikaanse journalist Steven Sotloff. De militant waarschuwt dat hij de volgende kan zijn die wordt vermoord. Scotloff werd nabij de Syrisch-Turkse grens ontvoerd in augustus vorig jaar. Hij werkte als freelancer voor onder meer Time.