Steve Ballmer vertrekt bij Microsoft

Voormalig Microsoft-topman Steve Ballmer legt zijn bestuursfunctie bij het softwarebedrijf per direct neer. Dat meldde hij dinsdag in een brief aan de huidige topman van het concern, Satya Nadella.

Ballmer werkte 34 jaar voor Microsoft en had van 2000 tot begin dit jaar de leiding over het concern. Nadat hij zijn functie in februari had overgedragen aan Nadella bleef hij aan als bestuurslid van Microsoft.

Ballmer gaf in zijn brief aan dat zijn nieuwe activiteiten te veel tijd kosten om zijn baan bij Microsoft vol te houden. Ballmer kocht onlangs basketbalclub LA Clippers, die uitkomt in de Amerikaanse profcompetitie NBA. Daarnaast wil de miljardair zich meer richten op lesgeven.

De 58-jarige Amerikaan blijft wel als grootaandeelhouder bij Microsoft betrokken. In zijn brief wijst hij erop dat hij, op enkele investeringsfondsen na, meer aandelen in de softwarereus heeft dan wie ook ter wereld. "Ik verwacht die positie de komende tijd te behouden", aldus Ballmer.

Nadella bedankt zijn voorganger in een reactie voor zijn inzet in de afgelopen jaren, waarin volgens hem de basis voor de toekomst van het bedrijf werd gelegd. Critici van Ballmer vinden echter dat hij er niet in slaagde Microsoft een goede positie te geven in de nieuwe computerwereld, die wordt bepaald door smartphones, tablets en clouddiensten.

Onder leiding van Ballmer bleef Microsoft wel de dominante leverancier van software voor pc's. De markt voor die personal computers, die de Windows- en Officepakketten van het concern groot maakten, wordt echter steeds kleiner.