Brandweer bestormt stadhuis Montreal

Brandweerlieden in het Canadese Montreal hebben maandag hun gemeentehuis bestormd en er een flink rommeltje van gemaakt. Dat meldt CTV News Montreal.

De spuitgasten zijn woedend om een hoogoplopend conflict over hun pensioenen. Voorgestelde wetgeving zou hun contracten veranderen waardoor ze er flink op achteruit zouden gaan.

Daarop bestormden ze City Hall, waar met water en rookbommen werd gegooid. Ook werden raadsleden uit hun kantoren gejaagd.

De politie stond er ondertussen bij en keek ernaar zonder in te grijpen. Volksvertegenwoordigers voelden zich gedwongen de benen te nemen tot het protest voorbij was. Bij terugkomst lag er overal papier in gangen en kantoren op de grond.

Een wethoudster stelt: "Ze kwamen binnen, sloegen de deuren open en kwamen hier in dit heilige instituut." Ze voegt toe: "Ze stonden zelfs op het balkon. Ze begonnen met glas te gooien, ik kreeg een glas op mijn hand en we renden het gebouw uit omdat het gevaarlijk werd."

Een andere wethouder noemde het binnendringen der brandweer een aanval op de democratie. Weer anderen noemden het protest 'schandalig'. Het niet ingrijpen van de politie noemde men 'onverklaarbaar'.


Beelden van de bestorming. Ook in het bronartikel is een filmpje te vinden.