'Hezbollah blaast bommenmaker IS op'

Libanese strijders van Hezbollah hebben een hoog lid van de Islamitische Staat gedood. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om een van de belangrijkste explosievenexperts die meewerkte aan een missie in Syrië.

Volgens het Observatorium kwam Abu Abdullah al-Iraqi om het leven toen zijn auto werd opgeblazen met een bom. De aanval vond plaats in de regio Qalamoun, bij de grens met Libanon. Drie andere strijders van IS kwamen volgens Hezbollah om het leven tijdens gevechten die op de aanslag volgden.

Televisiezender Al-Manar van Hezbollah bevestigt de dood van Al-Iraqi, maar zegt dat hij werd gedood bij een 'kwalitatieve' operatie van het Syrische leger. Volgens de zender gaf de IS-strijder leiding aan de installatie van bommen in auto's en de voorbereidingen voor zelfmoordaanslagen met bommen. Die zouden in Libanon worden ingezet.

Het sjiitische Hezbollah is een trouwe bondgenoot van de Syrische regering en strijdt aan de zijde van president Bashar Assad, met name in het grensgebied. Daar zijn vooral soennitische strijders in gevecht met de regering.