Kabinet werkt aan banen in Twentse bossen

Het kabinet werkt in de bossen van Twente aan het herstel van werkgelegenheid, groei en banen in Nederland. Dat benadrukte premier Mark Rutte (VVD) dinsdag tijdens een korte verklaring op het landgoed Nijenhuis bij Diepenheim, waar ministers en staatssecretarissen het nieuwe politieke jaar met elkaar doornemen.

"We kijken hier wat fundamenteler naar het komend halfjaar," zei Rutte. "Ook tegen de achtergrond van de vele gebeurtenissen in het buitenland. De geopolitieke situatie Oekraïne, de situatie in Irak. Dat beeld is ook van belang voor Nederland."

Rutte zei dat het belangrijk is dergelijke grote kwesties in informele sfeer met elkaar te bespreken, vanuit de overtuiging 'ervoor te zorgen dat we herstel van werkgelegenheid, groei en banen in Nederland krijgen'. Op de vraag hoe het kabinet dit wil aanpakken ging de premier niet in.

Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) zei dat het goed is buiten Den Haag bij elkaar te komen. "Je realiseert dat je met elkaar heel veel werk te doen hebt, om ervoor te zorgen dat Nederland weer groeit, dat mensen weer een baan kunnen vinden. En dat we dat ook nog doen in een land dat vrij is en veilig, maar in een hele onstuimige wereld staat. Dat is de opdracht die wij voelen."

Het kabinet overlegt op uitnodiging van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in zijn woonplaats Diepenheim. Voorafgaande aan het middagoverleg gaf Kamp de bewindslieden een rondleiding over zijn eigen erf, op een steenworp afstand van het kasteel. Daar vergaderen ministers en staatssecretarissen tot in de avond door. Rond 19.30 uur vertrekt de hele ploeg weer uit Twente.

In Den Haag overlegde de top van het kabinet maandag al met coalitiepartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van 2015. De coalitiepartijen toonden zich na afloop optimistisch over de kansen op een akkoord. De oppositiepartijen, die nodig zijn voor een meerderheid in de Eerste Kamer, benadrukten dat het nu aan het kabinet is de wensen voor lastenverlichting en extra geld voor defensie en ontwikkelingshulp in te passen in de nieuwe begroting.