Regeringsleger Oekraïne nadert Donetsk

Het Oekraïense regeringsleger heeft dinsdag forse terreinwinst geboekt rond de stad Donetsk, een bolwerk van pro-Russische separatisten. Dat heeft de Oekraïense minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov dinsdag geschreven op Facebook.

Bij het offensief in de plaats Ilovajsk, op ongeveer achttien kilometer van Donetsk, kwam een militair om het leven en raakten vier gewond. Het regeringsleger verwoestte drie controleposten van de rebellen. De gevechten duren nog altijd voort. Het regeringsleger krijgt daarbij hulp van bataljons vrijwilligers, die van groot belang zijn gebleken in de strijd tegen de separatisten in Oost-Oekraïne.

De strijd in Oost-Oekraïne heeft ertoe geleid dat bijna 344 duizend mensen ontheemd zijn geraakt. Vooral in de stad Loehansk is de situatie nijpend. Er is geen elektriciteit of stromend water en telefoonverkeer is onmogelijk.

Op zijn website schrijft het bestuur van Loehansk dat de stad in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw zwaar onder vuur werd genomen. Een nog onbekend aantal mensen is daarbij om het leven gekomen. In de stad is voedsel schaars geworden. Ook wordt er gevreesd voor de uitbraak van ziekten.