Dinsdag mogelijk koudste dag van de zomer

Koude lucht die afkomstig is van de poolcirkel zorgt er dinsdag voor dat Nederland waarschijnlijk de koudste dag van deze zomer beleeft. Dat meldt Meteogroup. Met temperaturen tussen de 14 en 17 graden is het 'erg fris'. De koudste dag tot nu toe werd gemeten op 19 juni. Toen bleef de temperatuur in De Bilt op 16,1 graden steken.

In een groot deel van Nederland wordt het dinsdag maximaal 15 of 16 graden. In Friesland, Flevoland en Noord-Holland blijft de temperatuur op plaatsen waar veel regen valt zelfs op 14 graden steken. In het zuiden van het land wordt het op sommige plekken 17 graden.

Meteogroup spreekt van een 'dieptepunt'. "17 graden is erg fris in vergelijking met de 22 graden die gemiddeld is voor deze fase van augustus", aldus de meteorologen. De komende dagen wordt het met 15 tot 18 graden een fractie minder koel. Dat komt vooral omdat de kans op buien afneemt en de zon vaker gaat schijnen.

De lucht blijft echter koud en vooral tijdens opklaringen in de nacht koelt het af. In de nacht van donderdag op vrijdag kan het in het binnenland plaatselijk 5 graden worden. Het weerinstituut verwacht dat de temperaturen pas in het weekend weer gaan stijgen. "Volgende week wordt het eindelijk weer eens ruim 20 graden. Wel is er naast zon dan opnieuw een regen- of onweersbui mogelijk", luidt de voorspelling.