Liberia is ebolapatiënten kwijt

Zeventien vermoedelijke ebolapatiënten die zaterdag wegliepen uit een quarantainecentrum in Liberia worden 'vermist'. Dat heeft de regering gezegd, aldus de BBC. De regering ontkende eerder nog de patiënten uit het oog te zijn verloren. De zeventien kwamen zaterdag met twintig anderen vrij nadat het centrum waarin ze waren ondergebracht werd aangevallen.

Het quarantainecentrum in de hoofdstad Liberia werd zaterdag aangevallen door relschoppers. De aanleiding voor het geweld is nog onduidelijk, maar er bestaat veel argwaan in het land over de ziekte. Volgens onderminister van volksgezondheid Tolbert Nyenswah waren de betogers boos omdat de patiënten uit andere delen van de hoofdstad naar het quarantainecentrum werden gebracht. Anderen zeiden dat de demonstranten denken dat ebola een verzinsel is en dat ze daarom het centrum plat wilden leggen.

De zeventien zijn volgens de regering 'teruggegaan naar hun gemeenschappen'. De autoriteiten proberen ze momenteel op te sporen. "De meeste mensen die in dit centrum zaten zijn er vrijwillig naartoe gekomen", zei minister van informatie Lewis Brown. "Onze indruk is dat ze er nog steeds willen zijn, maar dat ze door vandalen en plunderaars zijn gedwongen te vertrekken."

Een bron bij de politie zei tegen de BBC dat met bloed besmeurde matrassen, lakens en medische apparatuur zijn meegenomen uit het centrum. De vrees is dat dit de verspreiding van de dodelijke ziekte alleen maar verder in de hand werkt.

Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) is er dringend behoefte aan een voorlichtingscampagne in het land. "Sommige mensen geloven niet dat het bestaat. Nu de situatie erger wordt en meer mensen ziek worden gaan meer mensen het geloven", zei Lindis Hurum van AzG. "Maar dat betekent niet dat ze het snappen of dat ze weten hoe besmetting te voorkomen."

De uitbraak begon in februari in Guinee en de ziekte verspreidde zich de afgelopen maanden onder meer naar Liberia, Sierra Leone en Nigeria. De uitbraak heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie tot dusver aan zeker 1145 mensen het leven gekost.