'Buitenlandse eigenaren clubs moeten gecheckt'

Buitenlandse partijen die overwegen een Nederlandse voetbalclub te kopen moeten streng doorgelicht worden door de KNVB. Daarvoor pleit Toon Gerbrands, de nieuwe algemeen directeur van PSV, dinsdag in Het Financieele Dagblad.

De voetbalbond zou van Gerbrands, die eerder bij AZ actief was, forensisch onderzoek moeten eisen naar de achtergronden van de buitenlandse partijen. "Het is bijvoorbeeld van belang te weten of potentiële kopers zich schuldig maken aan witwaspraktijken", zegt Gerbrands in de krant. "Ook heel belangrijk is dat een koper het voortbestaan van een club kan garanderen er er niet na een paar jaar uit stapt."

Sinds dit seizoen is ADO Den Haag overgenomen voor United Vansen International Sports, een Chinese investeerder. Vitesse is al enkele jaren in buitenlandse handen. Eerst was Georgiër Merab Jordania eigenaar. Eind vorig jaar verkocht hij de Arnhemse club door aan de Rus Aleksandr Tsjigirinski.

Gerbrands is van plan de kwestie aan te zwengelen bij de belangenvereniging Eredivisie CV, waar hij commissaris is. "Ik begrijp echt wel dat er juridische haken en ogen aan een onderzoek zitten, maar ik wil de discussie hierover graag starten."

Gerbrands kent het forensische onderzoek van de ondergang van Dirk Scheringa, waardoor AZ zonder geldschieter kwam te zitten. De curatoren van de failliete boedel hebben toen alle belangstellenden doorgelicht. "Niemand is in aanmerking gekomen." Onder leiding van de voormalige volleybalcoach is AZ nu weer vrijwel schuldenvrij.

De KNVB zegt in een reactie tegenover de zakenkrant dat forensisch onderzoek niet tot de mogelijkheden behoort. De bond controleert bij overnames wel de financiële constructies en de toezichthoudersstructuur. Ook moeten de clubs een verklaring van goed gedrag overhandigen van de nieuwe eigenaar. De bond wil graag in gesprek met Gerbrands over het toezicht verder nog verbeterd kan worden.