'Verwachte hoosbuien zorgen voor hogere premie'

Opstalverzekeringen stijgen de komende jaren mogelijk flink in prijs doordat regenbuien naar verwachting extremer worden. Verzekeraars verwachten tot 2050 vijf procent tot wel een kwart meer te moeten uitkeren na schade door hevige regenval. De premie zal daarom stijgen, tenzij gemeenten maatregelen nemen. Dat schrijft het AD dinsdag.

De verzekeraars baseren zich op cijfers over klimaatverandering van het KNMI. Het weerinstituut voorspelt steeds hevigere, korte hoosbuien, die kunnen uitmonden in plenspartijen met tot wel 150 millimeter regen in twee uur tijd.

Een hoosbui van 140 millimeter regen in twee uur, betekent in een stad als Amersfoort een schade van honderd miljoen euro, berekende de universiteit van Wageningen eerder. Een dergelijke wolkbreuk kwam vroeger gemiddeld eens in de honderd jaar voor. Maar in 2050 lijkt dat eens in de vijf tot tien jaar te worden.

Om de schade door extreme regen te beperken moeten gemeente fors investeren in bijvoorbeeld bredere rioolbuizen. Maar veel gemeenten willen of kunnen daar geen geld aan uitgeven, schrijft de krant.