'Snel uitspraak Zwarte Piet-zaak'

De Raad van State wil haast maken met zijn uitspraak over Zwarte Piet. De hoogste bestuursrechter doet normaal ongeveer negen maanden over een uitspraak, maar wil nu kijken of het lukt om de zaak nog voor 5 december te behandelen, schrijft het AD dinsdag.

De raad kan zaken soms sneller behandelen als er een urgente reden is. 'Het grote maatschappelijke belang' van het debat over de knecht van Sinterklaas is volgens de raad zo'n reden. De Raad van State gaat deze week kijken of het haalbaar is om nog voor pakjesavond uitspraak te doen in de zaak.

De hoogste bestuursrechter moet zich over de zaak buigen nu de gemeente Amsterdam en het Pietengilde in hoger beroep zijn gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. Die oordeelde vorige maand dat Zwarte Piet een 'negatieve stereotypering van zwarte mensen' is. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan moest van de rechtbank opnieuw kijken naar de vergunning die hij vorig jaar verleende voor de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad.