Max Verstappen naar Formule 1

Max Verstappen zal volgend jaar in de Formule 1 gaan debuteren voor Scuderia Toro Rosso. Het nieuws werd vanavond op de Oostenrijkse televisiezender Servus TV bekendgemaakt. Nu rijdt de 16-jarige zoon van Jos Verstappen nog in de Formule 3.

Verstappen maakte dit jaar zijn debuut in de Formule-auto's nadat hij in de afgelopen jaren in de karts alles gewonnen had wat er te winnen viel. De Nederlander kreeg in de Formule 3 een zitje bij Van Amersfoort Racing en maakte daar tot nu toe veel indruk met een op dit moment tweede plaats in het kampioenschap en acht overwinningen.

De steile leercurve van de jonge Limburger viel vele Formule 1-teams op en uiteindelijk koos Verstappen voor het opleidingsprogramma van Red Bull Racing. Dat team durft het nu aan om de Nederlander volgend jaar al in de Formule 1 bij haar zusterteam Toro Rosso te laten debuteren op een leeftijd van 17 jaar en 164 dagen, waarmee hij veruit de jongste coureur ooit op het hoogste niveau zal worden. Bij Toro Rosso wordt hij teamgenoot van Daniil Kvyat die dit jaar zijn debuut in de F1 beleefde. Jean-Eric Vergne kan na dit jaar zijn biezen pakken.

Verstappen volgt met het tekenen bij Toro Rosso de route die onder meer Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo ook hebben gevolgd. Eerstgenoemde is inmiddels voor Red Bull Racing viervoudig wereldkampioen in de Formule 1, terwijl Ricciardo dit jaar voor het eerst voor de Oostenrijkse hoofdmacht rijdt. De Australiër won dit seizoen al twee wedstrijden.

Het debuut van Verstappen in een formule 1-auto zal op 31 augustus zijn wanneer hij deelneemt aan City Racing in Rotterdam. Na de Formule 3-race in Macau zal Red Bull de Nederlander helpen met het verkrijgen van een superlicentie die nodig is om tijdens de F1-weekenden in actie te mogen komen.

Max Verstappen debuteert in de Formule 1 (Foto: Red Bull)