Europees budget voor geboycotte boeren 125 miljoen

De boeren en telers die last hebben van de Russische boycot krijgen in eerste instantie 125 miljoen euro steun van de Europese Unie. Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt.

Met het geld kunnen boeren tegen betaling hun oogst van de markt halen. Dat houdt onder meer in dat gewassen gratis mogen worden gedistribueerd. Of dat ook betekent dat voedselbanken bij de boeren en telers terechtkunnen, is niet direct duidelijk. De bedrijven worden gecompenseerd als niet of te vroeg wordt geoogst. Bij eerdere vergelijkbare steunacties werd veel groente vernietigd.

De maatregelen gelden voor tomaten, wortels, paprika's, witte kool, bloemkool, komkommers, augurken, champignons, appels, peren, rood fruit, kiwi's en druiven. Volgens de commissie kunnen de meeste van deze gewassen niet goed worden opgeslagen en is bovendien niet direct een alternatieve markt beschikbaar.

Het bedrag van 125 miljoen euro is een voorlopig budget, dat loopt tot en met november. Mogelijk volgen nog extra steunmaatregelen of worden andere sectoren ondersteund. Voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat zei vorige week dat de commissie een miljard euro vrijmaakt voor de steun.

De Europese Commissie besloot vorige week dat maatregelen zouden worden genomen. Nu zijn daar de details van bekendgemaakt.