Nederland patatkoning in Europa

Nederland was vorig jaar opnieuw de grootste patatproducent van Europa. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag gemeld. Nederland nam, in euro's gemeten, een derde van de Europese productie van friet, aardappelschijfjes en rösti voor zijn rekening. Vorig jaar werd voor 1,1 miljard euro aan diepvriesaardappelen geëxporteerd.

Er werden vorig jaar wel iets minder aardappelen verwerkt in de branche voor bevroren voedsel dan in 2012. De omzet bleef gelijk doordat de prijzen van aardappelen na een koud voorjaar relatief hoog lagen.

Nederland mag in euro's gemeten dan de grootste patatboer in Europa zijn, in kilo's is België Nederland nipt de baas. Nederland verwerkte 1,4 miljard kilo diepvriesaardappelen, België deed daar zestig miljoen kilo bovenop.

Nederlanders aten vorig jaar 306 miljoen kilo diepvriespiepers, meldt het statistiekbureau. Dat is achttien kilo per persoon per jaar.

Groot-Brittannië is de grootste afnemer van friet van Hollandse makelij, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. Saoedi-Arabië en Brazilië komen op plek vier en vijf. Van de diepvriesaardappelen die door Nederland worden geproduceerd of geïmporteerd, is 83 procent bestemd voor export.