Assange verlaat ambassade

WikiLeaks-oprichter Julian Assange geeft maandagochtend om 10 uur (Nederlandse tijd) in de ambassade van Ecuador in Londen een persconferentie. De minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador is daar ook bij, twittert zijn ministerie.

Verschillende media speculeren dat Assange zich gaat overgeven omdat hij ziek zou zijn. Hij zit al 2 jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Assange vroeg daar politiek asiel aan om te ontkomen aan een mogelijke uitlevering aan Zweden. Daar wordt hij beschuldigd van seksueel misbruik.

Update 11.05 uur
Wikileaks-oprichter Julian Assange verlaat binnenkort de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat zei hij maandag op een persconferentie in de ambassade. Assange wilde verder niet in detail treden.

"Ik verlaat binnenkort de ambassade, maar niet om de redenen die de Murdoch-pers en Sky News melden", zei Assange, over de zender en kranten van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch. Assange was opvallend vaag en wilde niet uitweiden over wat hij precies bedoelde.

De Zweedse politie wil Assange horen in een zedenzaak, ofschoon er geen aanklachten tegen hem zijn ingediend. Assange werd in 2012 opgepakt in Groot-Brittannië, maar op borgtocht vrijgelaten waarna hij zijn toevlucht zocht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Assange, geflankeerd door de Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken, ging in op een reeks wetshervormingen die onlangs in Groot-Brittannië zijn doorgevoerd. Hij zei dat de Britten een uitleveringsverzoek van Zweden zouden hebben afgewezen als de nieuwe wetten twee jaar geleden van kracht waren geweest.