Noodtoestand in Ferguson

Gouverneur Jay Nixon van de Amerikaanse staat Missouri heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen in Ferguson. Het was in de buitenwijk van de stad St. Louis al dagen onrustig na de dood van Michael Brown. De zwarte tiener werd vorige week zaterdag door een blanke politieagent doodgeschoten.

Behalve de noodtoestand kondigde Nixon ook een avondklok in. Die loopt van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. "We moeten eerst de rust terugkrijgen en die bewaren. De wereld kijkt toe. Dit is een test", verklaarde Nixon zijn stappen. "We kunnen niet toestaan dat een paar mensen de goede wil van de meerderheid ondermijnen."

Na een aantal onrustige dagen leek de rust in Ferguson donderdag teruggekeerd. Toen werd de politie van de staat Missouri door Nixon verantwoordelijk gemaakt voor de ordehandhaving. Tot die tijd had de lokale politie dat gedaan, maar de inzet van militaire uitrusting had alleen maar meer olie op het vuur gegooid.

Afgelopen nacht was het echter opnieuw onrustig in de voorstad van Saint Louis. Er waren rellen, aanvaringen tussen betogers en de politie en er werden winkels geplunderd. Aanleiding was een verklaring van de politie waarin de doodgeschoten Brown werd beticht van het plegen van winkeldiefstal.

Het Amerikaanse ministerie van justitie was al aangesteld om het onderzoek naar de dood van Brown te leiden. Volgens Nixon is dat onderzoek uitgebreid. De FBI zou tientallen agenten hebben die de waarheid boven tafel proberen te krijgen.