Koerden vragen Duitsland om wapens

De leider van de Koerden in Irak, Masoud Barzani, heeft Duitsland verzocht om wapens. Hij drong er daarnaast op aan dat de internationale gemeenschap de geldstroom naar de extremisten van de Islamitische Staat (IS) afknijpt. De Koerden zijn in het noorden van Irak in strijd verwikkeld met IS.

De Europese Unie liet vrijdag weten de besluiten van individuele lidstaten om wapens aan de Koerden te leveren te steunen. Duitsland deinst van oudsher terug voor militaire betrokkenheid bij internationale conflicten, maar ditmaal lijkt de regering toch te willen overwegen de Koerden te bewapenen.

Barzani zei dat de hulpgoederen die Duitsland nu stuurt niet voldoende zijn. De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier was zaterdag op bezoek in Koerdisch Irak. Steinmeier zegde 24 miljoen euro aan humanitaire hulp toe.

Barzani zei verder dat de geldstroom naar IS moet worden dichtgedraaid. "De eerste bron van inkomsten van IS waren de oliebronnen van Syrië. Later stalen ze meer dan een miljard dollar van staatsbanken in Mosul en Tikrit. Daarnaast krijgen ze financiële steun van meerdere landen en donoren."