Moslims claimen Malieveld

Moslims hebben alvast het Malieveld geclaimd op de dag dat de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) wil demonstreren in de Haagse Schilderswijk. Door de demonstratie nu al aan te kondigen, is de kans kleiner dat de NVU nog naar het Malieveld kan uitwijken.

In de Schilderswijk zijn de afgelopen tijd verschillende demonstraties gehouden waarbij de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) centraal stond. Omdat de demonstraties steeds uitliepen op ongeregeldheden, heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen in de wijk een demonstratieverbod afgekondigd.

Op 20 september stond echter al een demonstratie tegen de Islamitische Staat gepland van de groep Pro Patria. De NVU, die ook wilde deelnemen, maakte vrijdag bekend het demonstratieverbod te laten toetsen door een rechter.

Mocht die rechter het demonstratieverbod in stand houden, dan is de kans aanwezig dat de de NVU wil uitwijken naar het Malieveld. Daar heeft de groepering Muslim Defence League alvast rekening mee gehouden. De groepering stuurde vrijdag een brief naar de politie, waarin een betoging op 20 september wordt aangemeld die van 14.00 tot 17.00 uur moet duren. De groepering schrijft in de brief, die ook op Facebook is geplaatst, vijfhonderd tot duizend man deelnemers te verwachten.

Met de betoging wil de Muslim Defence League duidelijk maken dat er in de Schilderswijk 'en de rest van Nederland geen plaats is voor nationalisten en rechtsextremisten van groeperingen zoals Pro Patria, de Nederlandse Volks-Unie en de Dutch Defence League'. Ook moet bij de betoging steun worden betuigd aan de Palestijnen.