[EKA] Schippers pakt goud en snelste tijd ter wereld

Dafne Schippers heeft met ongekende overmacht de Europese titel gewonnen op de 200 meter. De 22-jarige Nederlandse liep naar een tijd van 22,03 seconden, waarmee ze haar Nederlandse record van 22,34 vernietigde. Het is het tweede goud voor Schippers, die eerder al de 100 meter won.

De tijd was tevens goed voor veruit de beste wereldjaarprestatie. De Amerikaanse Tori Bowie liep eerder dit jaar 22,18 seconden. Schippers kende een prima start, maar vooral in het tweede deel van de race maakte ze het verschil.

De Britse Jodie Williams en de Française Myriam Soumaré konden niks anders dan toekijken hoe de Nederlandse aan de horizon verdween. Met een persoonlijk record van 22,46 pakte Williams het zilver, Soumaré moest met 22,58 genoegen nemen met brons. Jamile Samuel kon niet overtuigen en pakte met 23,31 de zesde plek.

De 22,03 van Schippers was de snelste tijd die sinds 1995 door een Europese vrouw werd gelopen. Op de Europese ranglijst aller tijden stijgt ze met stip naar de elfde plek. Bovendien is Schippers na 2000 de op vijf na snelste vrouw wereldwijd. 

Schippers pakt met groot machtsvertoon het goud in Zürich (Foto: Getty)