[EKA] Historisch wereldrecord en goud voor snelwandelaar Diniz

Yohann Diniz heeft in Zürich voor een van de beste prestaties ooit gezorgd op een Europees kampioenschap. De 36-jarige Franse snelwandelaar pakte op de 50 kilometer zijn derde titel op rij, een unicum, en verpulverde het zes jaar oude wereldrecord.

Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep met daarin drie van de favorieten. Naast Diniz waren dat de Russen Mikhail Ryzhov en Ivan Noskov. De Ierse wereldkampioen en favoriet Robert Heffernan liet zoals gewoonlijk een gat vallen, maar hij leek moeite te hebben om het gat te controleren.

In de volgende kilometers moest Noskov afhaken, terwijl Diniz en Ryzhov de leiding afwisselden. Na ruim dertig kilometer leek dan eindelijk de beslissing te vallen. Hoewel de race nog lang was, moest Ryzhov toch echt afhaken bij de Fransman, die op veertig kilometer een voorsprong van zo'n veertig seconden op had gebouwd.

Ondertussen had Heffernan een acherstand van meer dan vijf minuten aan zijn broek gekregen, waardoor hij na 35 kilometer besloot om op te geven. Noskov werd inmiddels bij- en ingehaald door de Slowaak Matej Tóth, die in de tweede helft van de wedstrijd goed op dreef kwam.

In de laatste kilometers was het juist Ryzhov die de man met de hamer tegenkwam. De Rus moest veel tijd inleveren en werd door zowel Tóth als Noskov ingehaald. Tóth behield zijn voorsprong op Noskov en kwam bijna vier minuten na Diniz als tweede over de streep. Noskov moest uiteindelijk ruim vijf minuten toegeven op de Franse winnaar.

Diniz kwam over de streep na 3 uur, 32 minuten en 33 seconden, waarmee hij voor de grootste verbetering van het wereldrecord ooit zorgde. Het oude record stond met 3:34,14 op naam van de Rus Denis Nyzhegorodov, die in 2008 in eigen land tot die tijd kwam. Het is tevens voor het eerst in 24 jaar dat er op het EK atletiek een wereldrecord verbroken wordt. De laatste keer was in 1990 door de Franse mannen op de 4x100 meter.

Diniz op weg naar zijn tweede titel, in 2010 (Foto: Getty)