'Dubbel zo veel nieuwbouwwoningen verkocht'

Het aantal verkochte nieuwe woningen is de eerste zeven maanden van dit jaar ruim verdubbeld. Dat meldt de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB woensdag in een halfjaarlijkse update. Het aantal verkopen door ontwikkelaars en bouwondernemers steeg met 52 procent naar 12.235.

Over heel het jaar komt het aantal verkochte nieuwbouwwoningen uit op 22.000, verwacht de vereniging. Dat is nog altijd veel lager dan in de jaren voor de crisis, toen jaarlijks rond de veertigduizend nieuwe woningen werden verkocht. "We zijn blij dat de verkoop weer aantrekt, maar het maakt de enorme daling van de afgelopen jaren maar deels goed", aldus de NVB in een verklaring.

De lage rentestand is een belangrijke oorzaak van het herstel, evenals het groeiende consumentenvertrouwen. Een rentestijging kan groei in de komende kwartalen weer dwarszitten, denkt de NVB.

In de meeste regio's werden meer nieuwe huizen verkocht dan vorig jaar. In de grootstedelijke gebieden en het westen van het land groeide de verkoop het hardst. Maar ook in Drenthe en de provincie Groningen werden flinke plussen genoteerd. In Drenthe werden drie keer zo veel nieuwbouwwoningen verkocht, in Groningen twee keer zoveel. Maar die provincies waren in eerdere kwartalen 'diep geduikeld', aldus de NVB.