AFA: anti-IS-demo was van extreemrechts

Volgens de Anti-Fascistische Aktie (AFA) werd de demonstratie van afgelopen zondag in de Schilderswijk in Den Haag niet geleid door bezorgde burgers, maar door 'bekende rechts-extremisten'. De Mars van de Vrijheid was aangekondigd en georganiseerd door Pro Patria en was volgens deze organisatie een protest tegen de radicaalislamitische IS-beweging die dood en verderf zaait in Irak en Syrië.

"Op de dag van de demonstratie bleek dat de demonstratie werd georganiseerd door bekende rechts-extremisten en neonazi's", schrijft AFA. Volgens deze linkse organisatie werd zondag ook duidelijk dat het "niet ging om IS an sich, maar dat het vooral een antimoslimprotest was." De mensen die ageerden tegen de demonstranten, worden volgens AFA onterecht neergezet als IS-aanhangers.

Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting zegt dat achter organisator Pro Patria de nationalistische beweging Identitair Verzet schuilgaat. Leider Paul Peters werd in het verleden veroordeeld voor het vernielen van een joodse begraafplaats, zei Wagenaar woensdag in het EO-programma Dit is de Dag op Radio1. Hij denkt dat de organisatoren 'de provocatie opzoeken'.

AFA: anti-IS-demo was van extreemrechts
AFA: anti-IS-demo was van extreemrechts (Foto: ANP)