PVDA-gekkie: ISIS is zionistencomplot

PvdA-lid en ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie Yasmina Haifi is geschorst vanwege een controversiële uitspraak die zij op Twitter heeft had geplaatst. Ook is de detachering van Haifi bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) beëindigd, zo heeft een woordvoerder van het ministerie woensdag laten weten.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en het NCSC nemen 'volstrekt afstand' van de uitspraken van Haifi. De leiding van het ministerie treedt later met de ambtenaar in gesprek, waarin wordt bekeken of er 'nadere maatregelen moeten worden genomen'. Tot die tijd is Haifi in elk geval geschorst.

Omdat de werkzaamheden van Haifi rechtstreeks betrekking hebben op het werk van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), is verder besloten haar detachering bij NCSC/NCTV 'met onmiddellijke ingang te beëindigen'.

Haifi zei direct na het bekend worden van het nieuws op Radio 1 dat er 'met twee maten' wordt gemeten. "Kennelijk geldt de vrijheid van meningsuiting in Nederland alleen voor bepaalde groepen. Bepaalde zaken mogen blijkbaar niet gezegd worden."

De ambtenaar schreef dinsdagavond op Twitter dat de Islamitische Staat (IS) is opgezet door zionisten om de islam zwart te maken. De tweet over de terreurorganisatie trok ze woensdagochtend in nadat ze een storm van kritiek over zich heen kreeg, maar meldde vervolgens wel dat "ISIS onmogelijk islamitisch kan zijn. daden ISIS staan lijnrecht tov de islam predikt". Ze blijft dus bij haar compleet achterlijke mening.

In een toelichting op haar tweet erkende Haifi woensdagochtend dat het in het licht van haar functie 'misschien niet zo verstandig' was haar mening als privépersoon te geven. Haifi benadrukte echter dat haar mening niets over haar inhoudelijke werkzaamheden zegt. Bovendien zou haar afdeling op het ministerie 'niets met politiek te maken' hebben.

De PvdA, waar Haifi lid van is, nam eerder op de dag al afstand van haar uitspraak. Verschillende politieke partijen stelden Kamervragen over de tweet.

Update:

Bericht aangevuld (Danny)