Pietengilde in beroep tegen uitspraak Zwarte Piet

Het Pietengilde gaat in beroep tegen een uitspraak die de Amsterdamse rechtbank heeft gedaan over Zwarte Piet. Dat meldt de Volkskrant woensdag. De rechters bestempelden de knecht van Sinterklaas begin juli als een 'negatieve stereotypering van zwarte mensen'. Zwarte Piet heeft echter niets te maken met racisme, vindt voorzitter van het Pietengilde Marc Giling.

Hij richtte het gilde in mei op om Zwarte Piet 'een stem te geven' in de discussie. De club zou zo'n zeshonderd vrijwillige pieten vertegenwoordigen. Het hoger beroep wordt dan ook ingesteld 'voor de bescherming van Zwarte Piet'. Het gilde wil de zaak betalen met crowdfunding.

Giling stelt dat het zwart van de pieten hoort bij de Europese traditie van het midwinterfeest. "Het heeft niets te maken met racisme. We willen graag in gesprek met de tegenstanders, maar Zwarte Piet abrupt veranderen gaat niet", zegt hij tegen de Volkskrant.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan neemt naar verwachting woensdag of donderdag een besluit over een hoger beroep in de zaak. Vanwege het zogenaamd 'kwetsende karakter' van Zwarte Piet moest de burgemeester van de rechtbank opnieuw kijken naar de vergunning die hij vorig jaar verleende voor de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad.