'Pussy Riot in tv-serie House of Cards'

Twee leden van de omstreden Russische feministische rockband Pussy Riot zijn te zien in het derde seizoen van House of Cards. Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljokina waren vorige week al op een set in Maryland, zeggen bronnen binnen videodienst Netflix tegen de Amerikaanse weekkrant Baltimore City Paper.

De lokale krant speculeert dat het optreden van de dames een teken kan zijn dat de buitenlandse politiek een prominente rol speelt in het derde seizoen. Daarover wilde de bronnen echter niets kwijt.

Ook Netflix houdt de lippen stijf op elkaar, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap maandag. Het derde seizoen van de immens succesvolle serie, met Kevin Spacey en Robin Wright als nietsontziend Amerikaans presidentskoppel, verschijnt volgend jaar bij de videodienst. Een precieze datum is nog onbekend.

Tolokonnikova en Aljokina waren twee van de vijf bandleden die in februari 2012 een nummer zongen in een kathedraal in Moskou waarmee ze president Vladimir Poetin bekritiseerden. De dames werden gearresteerd en veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid. Uiteindelijk kwamen ze na een verblijf van 22 maanden in een Russische cel weer vrij.

Toen de dames eerder dit jaar tijdens de Olympische Spelen in Sotsji protesteerden tegen de wantoestanden in de Russische strafkampen, werden ze aangevallen door Russische paramilitairen. Daarvan zijn camerabeelden gemaakt. Sindsdien kwamen de dames al meermaals in de VS, onder meer voor een concert voor Amnesty International.