[EK] Pavey schrijft geschiedenis, Vastenburg 4e

De Britse Joanne Pavey heeft op het EK atletiek in Zürich voor geschiedenis gezorgd. Ze won de 10 kilometer in een tijd van 32:22,39 minuten en werd daarmee de oudste vrouw ooit die op een EK goud pakte. Met haar veertig jaar neemt ze die titel over van de Russische Irina Khabarova, die in 2006 eveneens op haar veertigste goud won op de 4x100 meter.

Voor Nederland deed outsider Jip Vastenburg het uitstekend. Tot ongeveer 6500 meter liep de twintigjarige Nederlandse zeer attent mee voorin, daarna liet ze zich wat terugzakken in de groep. De Belgische Almensch Belete, dit jaar de snelste van alle deelneemsters, moest verrassend lossen na ruim acht kilometer.

Twee ronden voor het einde werd er een versnelling ingezet door de twee Franse en Portugese vrouwen, waar alleen Pavey kon volgen. De Portugese Ana Dulce Félix, de titelverdedigster, moest zelf echter al snel lossen. Vastenburg kon haar en veel andere gelosten nog inhalen, waarna ze nog kans leek te maken op een medaille. De Française Laila Traby was echter net te ver weg, terwijl diens landgenote Clémence Calvin het zilver pakte.