Van Aartsen woensdagavond terug in Den Haag

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) keert woensdagavond terug van vakantie. Dat heeft het presidium van de Haagse gemeenteraad dinsdag laten weten. Dat betekent dat nog deze week een spoeddebat kan worden gehouden over de situatie in de Schilderswijk.

De terugkeer van Van Aartsen is volgens het presidium 'conform de planning'. Het initiatief voor een spoeddebat van Groep De Mos-Ouderenpartij wordt door voldoende partijen ondersteund, zo liet fractievoorzitter Richard de Mos weten.

Aanleiding voor het spoeddebat vormt de betoging van zondag tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Islamitische tegendemonstranten verstoorden de demonstratie, onder meer door met stenen te gooien. Een aantal journalisten werd belaagd en een agent raakte gewond.

Van Aartsen kreeg in de dagen daarna een storm aan kritiek over zich heen omdat hij niets van zich liet horen. Een vakantie in Frankrijk wilde hij vanwege de ongeregeldheden niet afbreken.

Plaatsvervangend voorzitter van het presidium van de gemeenteraad Rachid Guernaoui (D66) laat weten dat een spoeddebat deze week kan plaatsvinden, als ten minste 23 van de 45 leden van de Haagse gemeenteraad aanwezig zijn.