Tennisbond laat verdacht duel Nederlanders onderzoeken

De KNLTB laat de verdachte wedstrijd tussen de Nederlanders Antal van der Duim en Boy Westerhof van maandag onderzoeken. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse tennisbond dinsdag laten weten. Het duel wordt in verband gebracht met omkoping. Hangende het onderzoek neemt de KNLTB geen maatregelen.

De tennisbond heeft de wedstrijd gerapporteerd bij de Tennis Integrity Unit, een integriteitscommissie die corruptie in het mondiale tennis onderzoekt. Het gaat om een meldplicht, vertelt de zegsman. Het treffen in Meerbusch deed veel stof opwaaien. Veel wedders bleken te hebben ingezet op een 2-1 winst in sets voor Van der Duim, waarbij de eerste set naar Westerhof ging.

"We zijn op de hoogte, hebben contact gelegd met de Tennis Integrity Unit en wachten nu het onderzoek af", vertelt de zegsman. Hij benadrukte dat de KNLTB in het verleden vaker verdachte wedstrijden heeft gerapporteerd.

Westerhof (248) en Van der Duim (280) ontlopen elkaar op de wereldranglijst niet veel. Op de ochtend van de wedstrijd werd de kans dat Van der Duim zou winnen door de wedkanteren ingeschat op ongeveer 35 procent. Dat steeg in de aanloop naar de wedstrijd echter naar liefst 75 tot 80 procent, een enorme verandering die duidt op flinke hoeveelheden geld die op Van der Duim werden ingezet. De kans dat hij de eerste set zou winnen, was volgens de bookmakers echter slechts 35 procent.

Opvallend was dat bij de live weddenschappen tijdens de wedstrijd gokkers vertrouwen bleven houden in Van der Duim, die zelfs bij een 4-6, 0-3 achterstand als favoriet bleef gelden. Op Twitter werd volop gespeculeerd of de dubbelpartners zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing.

De bond gaat de Nederlandse tennissers in deze roerige tijden proberen te ondersteunen. "Het is vaak heel vervelend voor die jongens, die zich van geen kwaad bewust zijn. Ze worden nu helemaal platgebeld. Wij proberen die jongens onder meer in de communicatie te ondersteunen", aldus de woordvoerder.

De bond verwacht de uitkomst van het onderzoek niet op korte termijn. "Daar gaan soms dagen of weken overheen. Ze hebben een standaardprocedure waarbij ze onder meer gokpatronen analyseren, maar willen die jongens ook interviewen."