[EK] Drukke eerste dag voor Nederlanders

Liefst 16 Nederlandse atleten komen dinsdag op de eerste dag van de Europese kampioenschappen in Zürich in actie. Onder anderen Dafne Schippers en Jamile Samuel in de series van de 100 meter en Sifan Hassan in de series van de 1500 meter. Zowel Schippers als Hassan zijn bij de bookmakers de favorieten voor de Europese titel.

Ook de mannen werken in stadion Letzigrund hun eerste ronde van het koningsnummer af: Churandy Martina, Giovanni Codrington en Jorén Tromp sprinten namens Nederland.

De tienkampers Eelco Sintnicolaas en Pelle Rietveld doen dinsdag de eerste vijf onderdelen van de tienkamp. Zij moeten even na 10.00 uur al in de startblokken voor de 100 meter. Liemarvin Bonevacia, de kersverse Nederlands recordhouder op de 400 meter, loopt ook de series.

Erik Cadée werpt de discus in de kwalificaties, Thijmen Kupers loopt de eerste ronde van de 800 meter. Rosina Hodde, Sharona Bakker en Nadine Visser moeten mogelijk twee keer de 100 meter horden afleggen; in de middag de series en 's avonds de halve finales.

De enige atlete van Oranje die al voor de medailles gaat is Jip Vastenburg. De 20-jarige Apeldoornse behoort niet tot de topfavorieten, maar zou een outsider kunnen zijn.

Drukke eerste dag EK atletiek
Drukke eerste dag EK atletiek (Foto: ANP)