Dopingschandaal rond voetbalcub Spakenburg

Voetbalclub SV Spakenburg heeft in het seizoen 2011/12 de titel in de Topklasse Zaterdag gepakt met behulp van verboden middelen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad, die twee anonieme spelers hebben ondervraagd over de praktijken bij de club.

Volgens de twee spelers gebruikte het grootste deel van de selectie structureel een poeder met de stof methylhexanamine. Dit zit in verscheidene supplementen en staat al sinds 2004 op de internationale dopinglijst. Het middel wordt ook wel CrackV3 genoemd en werd voor de wedstrijden van Spakenburg in bidons met water gemengd. De twee anonieme spelers zeggen dat de meeste basisspelers elke keer een dosering namen, dat iedereen ervan op de hoogte was en dat ook duidelijk werd gezegd dat het om een verboden middel ging.

Tijdens het kampioensjaar werd één van de spelers na een wedstrijd met acute hartklachten afgevoerd naar het ziekenhuis. Het ging om Ricky van den Bergh, die jarenlang uitkwam in de Eredivisie. Daarin speelde hij onder meer voor Heracles Almelo en ADO Den Haag. "Ik heb slechte herinneringen aan wat ik die dag gedronken heb. Daarna heb ik het ook nooit meer aangeraakt", aldus Van den Bergh.

Volgens het bestuur van SV Spakenburg kwam de medische staf van de club het gebruik eind 2011 al op het spoor. De spelers werd verboden om het middel nog te gebruiken, maar daar werd weinig mee gedaan. Het gebruik ging gewoon door zonder dat de club actie ondernam. Na het seizoen kwam er een nieuwe trainer die, voor zover bekend, het gebruik van het middel grotendeels gestopt heeft. Nadat ook een aantal spelers vertrokken werd het spul nog slechts sporadisch gebruikt. 

De directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, Herman Ram, reageerde verontrust: "Het zou een primeur zijn als dit allemaal waar is. Zoiets is nog nooit gezien bij een Nederlandse voetbalclub. Eventuele betrokkenheid van functionarissen binnen de club zou het zelfs nog een extra dimensie geven." De KNVB zegt het door de Dopingautoriteit ingestelde onderzoek af te wachten. "De tuchtcommissie zal zich hierover buigen als blijkt dat er inderdaad dopingregels zijn overtreden."