Timmermans ziet Rusland als bedreiging voor Europa

De manier waarop de EU Rusland een deel van Oekraïne heeft 'ingepikt' en 'stookt' in het oosten van dat land, vormt een bedreiging voor de Europese en internationale veiligheid. Dat schrijft minister van Een lach en een traan Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag op Facebook.

Hij vreest dat de strategie die Europa de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne hanteert bij nieuwe meningsverschillen mogelijk ook elders in Europa wordt toegepast. Timmermans vindt het dan ook van het grootste belang om de EU Poetin ervan te overtuigen dat 'deze aanpak in niemands belang is en voor iedereen een gevaar vormt'.

"Ook voor Rusland", waarschuwt de minister. Vooralsnog lijkt de Russische president echter vast te houden aan zijn plan van aanpak. "Hij doet er zelfs een schepje bovenop", concludeert Timmermans. De bewindsman stelt dat Rusland hoopt dat de gewapende strijd leidt tot chaos en verzwakking.

"Dan kunnen de EU, de VS en de westerse wereld niet anders dan maatregelen treffen, al zal Ruslands reactie daarop ook ons raken", verwijst de politicus naar de Russische boycot op het importeren van voedsel en landbouwproducten uit het Westen.

Volgens Timmermans kan Rusland alleen met eensgezindheid en standvastigheid op een andere koers worden gebracht. "Een koers die uitgaat van het internationaal erkende principe dat landen zelf hun toekomst mogen bepalen en dat andere landen niet het recht hebben te proberen hun wil op te leggen door landjepik of onrust stoken."