GroenLinks wil voet bij stuk houden tegen Rusland

De Russische ban op landbouwproducten uit de Europese Unie mag geen reden zijn zich anders op te stellen in het conflict met Rusland. Dat heeft GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik donderdag laten weten. De Russen misdragen zich in het oosten van Oekraïne en daar moeten de Russen economisch voor gestraft worden.

"De sancties vanuit Rusland veranderen onze positie niet." De voorman van GroenLinks, dat vier zetels heeft in de Tweede Kamer, benadrukt dat de sancties die de Europese Unie eerder aan Rusland heeft opgelegd 'geen doel, maar een middel zijn' om de Russische president Vladimir Poetin aan tafel te krijgen.

Van Ojik hoopt dat er de komende dagen alles aan gedaan wordt om het oplopende conflict met Rusland te beteugelen. De dreiging van een Russische inval in het oosten van Oekraïne wordt steeds groter. Van Ojik benadrukt dat alles op alles moet worden gezet om dat te voorkomen. "Wat ons betreft zijn sancties daarvoor een beter middel dan dreigen met wapens."

Rusland maakte eerder op de dag bekend sancties op te leggen aan exporteurs van vlees, vis, zuivelproducten, groenen en fruit. Het gaat om de import uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen.