D66 wil opheldering over diefstal inloggegevens

D66 is bezorgd over de diefstal van 1,2 miljard inloggegevens en een half miljoen e-mailadressen door Russische hackers. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) wil weten of er ook Nederlandse bedrijven, organisaties of overheidsinstellingen zijn getroffen door de hack, blijkt woensdag uit schriftelijke vragen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Wat Verhoeven betreft wordt dit zo snel mogelijk uitgezocht door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), zodat de getroffen partijen de kwetsbaarheden op hun websites kunnen verhelpen en de gebruikers kunnen worden geïnformeerd. Verhoeven wil dat bedrijven open en transparant zijn over de veiligheidsrisico's voor consumenten.

De D66'er vindt dat Opstelten te weinig oog heeft voor de veiligheid van consumenten. "Natuurlijk kan er iets misgaan bij een bedrijf met de persoonlijke gegevens en wachtwoorden van mensen", zegt hij. "Maar dan moeten consumenten hiervan wel op de hoogte worden gebracht, zodat ze zichzelf kunnen beschermen tegen de diefstal van gevoelige informatie. Ik wil dat Opstelten dit risico onderkent en aanpakt."

De diefstal kwam naar voren uit onderzoek van Holden Security, schreef de New York Times woensdag. Dat is een bedrijf dat vaker grote onlineveiligheidslekken aan het licht heeft gebracht. Het NCSC laat woensdag weten dat nog onbekend is welke organisaties en individuen zijn geraakt en of hier Nederlandse partijen tussen zitten.

Het ontbreekt het NCSC namelijk aan feitelijke informatie, omdat het bedrijf 'slechts beperkte details' heeft bekendgemaakt. "Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft een analyse van de tot nu toe bekende informatie gedeeld met de rijksoverheid en organisaties in vitale sectoren", staat in een verklaring. Het NCSC volgt de situatie verder 'nauwgezet' en heeft contact gezocht met Holden Security om meer informatie te krijgen over de aard van de buitgemaakte gegevens.

Het NSCS raadt consumenten verder aan regelmatig hun wachtwoorden te wijzigen. "Voor gebruikers die het zekere voor het onzekere willen kiezen, is het wijzigen van wachtwoorden in dit geval een prima maatregel."