Lichaam Saddam Hussein uit voorzorg verplaatst

Het lijk van de Iraakse oud-president Saddam Hussein is acht maanden geleden op een geheime plek herbegraven. Dat heeft een soennitische leider van Husseins stam woensdag gezegd, meldt Reuters. Het lichaam werd verplaatst uit angst dat sjiitische milities ermee aan de haal zouden gaan.

Volgens het anonieme stamhoofd hebben sjiitische militieleden ingebroken bij het graf, foto's van de muur gerukt en de begraafplaats in brand gestoken. De strijders zijn in het gebied gestationeerd om eventueel op te treden tegen rebellen van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat. Een sjiitische militieleider bevestigt dat strijdgroepen het graf in de fik hebben gezet.

"We hadden het lichaam acht maanden geleden naar een veiliger plek verplaatst", aldus de soennitische leider. "We waren bang dat er iets met hem zou gebeuren. Onze vrees bleek terecht."

De naastgelegen graven van Saddams zoons zijn niet verplaatst. "We zijn bang dat iemand die graven gaat schenden", zegt het stamhoofd.

Saddam Hussein was van 1979 tot 2003 president van Irak. Hij werd in 2006 opgehangen nadat hij schuldig was bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid.