VN-chef diep geschokt door geweld in Gaza

Het hoge aantal doden en de massale verwoestingen in Gaza hebben de wereld geschokt en in verlegenheid gebracht. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon woensdag tegen de Algemene Vergadering gezegd. Hij eiste een einde aan 'de zinloze spiraal van lijden' in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

"We zullen werken aan wederopbouw, maar dit moet de laatste keer zijn dat dit nodig is", aldus Ban. "Dit moet nu ophouden. We moeten terugkeren naar de onderhandelingstafel." Hij riep de internationale gemeenschap op noodhulp aan Gaza te verstrekken.

Ban zei te begrijpen dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen raketbeschietingen van Hamas. Hij zei echter dat 'de verschrikkingen die werden losgelaten op de bevolking van Gaza serieuze vragen oproepen. De VN-chef vraagt zich af of Israël het internationaal recht wel respecteert, dat eist dat geweld proportioneel wordt ingezet en dat er onderscheid wordt gemaakt tussen strijders en burgers.

Na Bans toespraak zei Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Navi Pillay dat 'aanvallen die deze principes schenden als oorlogsmisdaden kunnen worden aangemerkt'. Pillay heeft eerder gezegd dat de Israëlische handelswijze mogelijk het internationaal recht schendt.

Bij het offensief dat op 8 juli van start ging zijn tot nu toe meer dan 1900 Palestijnen om het leven gekomen. Volgens de VN bestaat driekwart hiervan uit burgerslachtoffers. Aan Israëlische zijde sneuvelden 67 mensen, onder wie drie burgers.