Wereldrecordhouder Kipsang loopt marathon New York

Wilson Kipsang, wereldrecordhouder op de marathon, zal op 2 november aan de start verschijnen van de marathon van New York. Hij houdt daarmee vast aan zijn schema om één marathon in het voorjaar en één marathon in het najaar te lopen. Eerder dit jaar won hij al in Londen, in wat beschouwd werd als een van de meest sterk bezette marathons ooit.

Met een tijd van 2:03.23 uur liep de Keniaan Kipsang vorig jaar september naar de winst en het wereldrecord in Berlijn. "Ik wil me richten op de World Majors, waardoor New York mijn volgende marathon zal zijn dit jaar", aldus Kipsang.

De World Majors zijn de grootste marathons ter wereld. In het voorjaar bestaat de serie uit de marathons van Tokyo, Boston en Londen, in het najaar wordt er gelopen in Berlijn, Chicago en New York. Daarnaast maken ook de marathons op het WK atletiek en de Olympische Spelen deel uit van de World Majors.

"Ik wil aan het eind van het jaar heel goed presteren en zal voor New York eerst een halve marathon in Australië lopen", legt Kipsang zijn plan uit. Met 2:05.06 uur, gelopen door Geoffrey Mutai in 2011, is New York verre van de snelste marathon ter wereld: In acht steden werd al eens sneller gelopen. Sinds de start van de New York Marathon is er op het lastige parcours slechts vijf keer onder de 2:08 uur gelopen, iets wat Kipsang zelf al acht keer heeft gedaan in zijn loopbaan.