Fugro mag zoektocht MH370 uitbreiden

Het Nederlandse bedrijf Fugro gaat vanaf september uitgebreider op de bodem van de Indische Oceaan naar de vermiste vlucht MH370 zoeken. Dat heeft de Australische vicepremier Warren Truss woensdag gezegd. Het is de tweede opdracht die Fugro binnensleept als het gaat om het zoeken naar de vlucht.

Fugro heeft een aanbestedingsprocedure gewonnen. Het is nog niet bekend wat de operatie gaat kosten. Truss wees erop dat het vliegtuig in theorie een dag na het opzetten van de uitgebreide zoekactie al kan worden gevonden, maar het duurt naar verwachting een jaar voor het hele gebied van zo'n zestigduizend vierkante kilometer is doorzocht. In dat geval zou de operatie zo'n 36 miljoen euro kosten. "Ik ben voorzichtig optimistisch dat het vliegtuig in dit gebied wordt gevonden", zei Truss.

Fugro gaat het gebied met twee schepen doorzoeken. De schepen slepen ieder een onderwatervoertuig. Bij de zoekactie wordt onder meer sonar ingezet. Ook kan vanuit het schip worden gekeken naar videobeelden die vanuit de de gesleepte voertuigen worden gemaakt.

Fugro maakte in juni al bekend opdracht te hebben gehad met een speciaal schip naar het vermiste toestel te zoeken en begon nog die maand met zoeken. Hoe de huidige opdracht in verhouding staat tot de vorige is niet bekend. Het bedrijf uit Leidschendam doet al jaren onderzoek naar de zeebodem en geeft voornamelijk adviezen aan de olie- en gasindustrie.

De MH370 verdween begin maart spoorloos met 239 mensen aan boord. De recente crash van de MH17 in Oekraïne, ook een vlucht van Malaysia Airlines, heeft volgens Truss geen invloed gehad op de zoekacties naar de MH370. Er is bijvoorbeeld geen personeel weggehaald en op de andere zaak gezet.