Israël rondt grondoperatie in Gaza af

Israël heeft zondag het merendeel van zijn grondtroepen uit de Gazastrook teruggetrokken, na een operatie van een maand tegen Hamas waarin meer dan 1800 Palestijnen en zestig Israëliërs het leven lieten. Toch werd er in sommige delen van het gebied nog zwaar gevochten; zeker tien mensen kwamen om door een Israëlische luchtaanval dicht bij een VN-onderkomen waar paar duizend ontheemde Palestijnen toevlucht hadden gezocht. De Verenigde Naties en de Verenigde Staten veroordeelden de aanval in zeer krachtige termen.

Een legerwoordvoerder bevestigde dat het merendeel van de grondtroepen uit Gaza was teruggetrokken nadat het leger had vastgesteld dat het tunnelnetwerk van Hamas onder de grens met Israël grotendeels was ontmanteld. Hij zei dat de ongeveer dertig tunnels waren gegraven met het oog op een 'gesynchroniseerde aanval' op Israël. Deze dreiging is nu geminimaliseerd, maar Israël zal doorgaan om het vermogen van Hamas om raketten af te schieten te reduceren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezworen de strijd tegen Hamas voort te zetten, maar hij staat nu onder grote internationale druk om in te binden vanwege het hoge aantal burgerslachtoffers onder de Palestijnen. Volgens de VN zijn zeker driekwart van de doden burgers.

Bij een beschieting dicht bij een VN-school waarin zo'n drieduizend ontheemden verbleven vielen zondagochtend tien doden, onder wie een VN-medewerker. Robert Turner van UNRWA, de VN-dienst voor Palestijnse vluchtelingenhulp in Gaza, zei dat de locatie van de opvangplek, net als die van alle vergelijkbare plekken, meermalen aan het Israëlische leger was doorgegeven. "Ze weten waar deze schuilplaatsen zijn. Ik heb geen idee hoe dit kan blijven gebeuren", zei hij.

Het Israëlische leger zei te hebben gemikt op drie gezochte strijders op een motorfiets die in de buurt waren. Het leger zei 'de gevolgen van deze aanval tegen het licht te houden'.

VN-onderkomens in Gaza zijn vaker door Israëlisch vuur geraakt. Tegelijkertijd zegt UNRWA drie keer verborgen raketvoorwaarden te hebben ontdekt in leegstaande VN-scholen.

Israël zegt dat Hamas zich tussen burgers verstopt. Door burgers als 'menselijk schild' te gebruiken is Hamas verantwoordelijk voor het hoge aantal doden, stelt Israël.

Israëlische artilleriegranaten troffen zondag twee flatgebouwen in het centrum van Gaza-Stad. Volgens Ashraf al-Kidra van het ministerie van volksgezondheid kwamen bij een enkele aanval in het zuiden van de Gazastrook meer dan vijftig Palestijnen om het leven.

Israël zegt zondag 63 plaatsen te hebben aangevallen. Vanuit de Gazastrook zouden weer bijna honderd raketten en mortiergranaten naar Israël zijn afgeschoten. Regeringsfunctionarissen verklaarden dat de grondoperaties in Gaza worden teruggeschroefd, maar dat beschietingen vanuit Gaza door de luchtmacht zullen worden beantwoord. "Het is geen terugtrekking", zei minister Amir Peretz. "Wij zetten een nieuwe linie op die meer gecontroleerd is en laten de luchtmacht zijn werk doen."

Hamasleiders lieten weten door te gaan met raketbeschietingen totdat Israël de in 2007 ingestelde blokkade van het gebied opheft. "Als Israël eenzijdig stopt, zal Hamas de overwinning uitroepen en Israël geen veiligheid of bestand gunnen. In dat geval zullen wij een uitputtingsoorlog voeren totdat er een politieke oplossing wordt gevonden", aldus een leider die anoniem wilde blijven omdat hij interne zaken besprak.

In Caïro spraken vertegenwoordigers van Egypte en Hamas over een eventuele wapenstilstand. Israël ziet geen nut meer in onderhandelingen omdat Hamas humanitaire bestandsafspraken meermalen aan de laars zou hebben gelapt.