Maandag vlucht met slachtoffers MH17

Een militair vliegtuig brengt maandag de stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 uit Oekraïne naar Nederland. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zondag laten weten. De ceremonie op het vliegveld van Eindhoven zal dezelfde zijn als bij de eerdere vluchten.

Deze vlucht vervoert de vondsten van vrijdag en zaterdag, evenals het dna-materiaal dat in een mortuarium in de stad Donetsk opgeslagen lag, liet de leider van de repratiëringsmissie in Oekraïne Pieter-Jaap Aalbersberg zondagavond weten.

Het toestel uit Charkov landt volgens planning rond 16.00 uur in Nederland. Dat tijdstip is hetzelfde als bij de vier eerdere vluchten, die werden uitgevoerd door een Hercules-transporttoestel van de luchtmacht en een Boeing C-17 van de Australische luchtmacht.

In Eindhoven worden de stoffelijke resten plechtig uit het toestel gedragen en in rouwauto's geladen. Die rijden daarna in een rouwstoet naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar forensische experts werken aan de identificatie van de in totaal 298 slachtoffers.

In totaal werden tot nu toe 227 kisten van Charkov naar Eindhoven vervoerd. Aan hoeveel slachtoffers die toebehoren is niet duidelijk. Nederlandse en Australische experts zijn sinds donderdag aan het werk in het rampgebied rond de plaats Hrabove.

Het duurde twee weken voordat het lukte het rampgebied veilig te bereiken door voortdurende gevechten in het gebied tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten.

Naar verwachting vinden de komende tijd nog vaker vluchten van Charkov naar Nederland plaats met stoffelijke resten van slachtoffers.