Bittorrent introduceert anti-NSA chatdienst

Bittorent, vooral bekend van zijn peer-to-peer downloadprotocol dat de entertainmentindustrie al jaren een doorn in het oog is, komt nu met iets nieuws: een decentrale chatdienst genaamd 'Bleep' die de luistervinken van de NSA buiten de deur moet houden.

Normaliter verloopt berichtenverkeer via centrale servers van bijvoorbeeld Google en Microsoft, waar de NSA maar wat graag in gluurt. Bittorrent's nieuwe chatdienst doet dit anders. Net als bij het Bittorrent downloadprotocol, is het netwerk decentraal, wat wil zeggen dat de alle gebruikers die op dat moment online zijn zelf het netwerk in de lucht houden, zonder tussenkomst van derden. Omdat er geen centrale servers zijn, is het zo goed als onmogelijk om te luistervinken. Ook wordt er sterke encryptie gebruikt waardoor enkel de geadresseerde het bericht kan ontcijferen.

Bleep is momenteel in een alpha-status, wat betekent dat het nog in ontwikkeling is en nog niet alle bugs gefixed zijn. Het programma werkt nog niet op alle platforms. Momenteel is de dienst alleen op uitnodiging toegankelijk, maar Bittorrent verwacht de deuren in de nabije toekomst te openen voor het grote publiek.