Arctic Sunrise op weg terug naar Amsterdam

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise is onderweg terug naar Amsterdam. Het schip, dat bijna een jaar aan de ketting heeft gelegen in het Russische Moermansk, vaart in ongeveer tien dagen terug naar Nederland, meldt de milieuorganisatie vrijdag.

Het schip vaart, onder leiding van kapitein Daniel Rizzotti, zelfstandig terug naar Amsterdam. De afgelopen maand zijn daarvoor de nodige herstelreparaties uitgevoerd. Veel apparatuur die nodig is om veilig te navigeren en te communiceren was het afgelopen jaar verdwenen.

"Tien maanden lang, waaronder de ijskoude winter in Moermansk, had het schip geen onderhoud gehad, terwijl een ijsbreker als de Arctic Sunrise normaliter dagelijks onderhouden moet worden", aldus Rizzotti. "We hebben in de afgelopen weken dus behoorlijk hard moeten werken om vandaag veilig koers te kunnen zetten naar Amsterdam."

Afhankelijk van de weersomstandigheden verwacht Greenpeace het schip over tien dagen in de haven van Amsterdam te verwelkomen. Daarna wordt het schip direct uit de vaart gehaald om volledig hersteld te worden. Greenpeace wil het schip vervolgens weer inzetten voor milieu- en klimaatcampagnes.

De Arctic Sunrise werd vorig jaar door Rusland aan de ketting gelegd na een actie van de milieuorganisatie tegen het boren naar olie in de Barentszzee. De bemanning van dertig mannen en vrouwen, onder wie twee Nederlanders, werd bij de actie gearresteerd.