WK tankbiatlon in Rusland gaat door

Het wereldkampioenschap tankbiatlon zal in augustus, ondanks de spanningen rond Oekraïne, gewoon doorgang kunnen vinden in Rusland. Dat meldt het Russische persbureau ITAR-TASS"Het Ministerie van Defensie is klaar voor dit grootschalige en unieke evemenent", aldus de Russische viceminister van Defensie, generaal Arkady Bakhin.

Het WK tankbiatlon werd vorig jaar voor het eerst gehouden, met deelnemende teams uit Rusland, Kazakhstan, Wit-Rusland en Armenië. Het format is enigzins vergelijkbaar met het 'normale' biatlon, maar dan uiteraard met zwaardere wapens. Er moeten tijdens de wedstrijd vier rondes afgelegd worden van 6 tot 10 kilometer.

Deze voeren over zwaar terrein, met grote waterplassen, barricades, een heuvel die beklommen moet worden en een tankbrug. Ook zijn er een paar stukken waar het om pure snelheid gaat en waar er ingehaald kan worden. De route verlaten of pionnen aan de kant van de route omver stoten levert straftijd op.

De vier deelnemende landen in 2013, klaar voor de start van het eerste WK (Foto: WikiCommons/Vitaly Kuzmin)
De vier deelnemende landen in 2013, klaar voor de start van het eerste WK (Foto: WikiCommons/Vitaly Kuzmin)

Na de eerste ronde wordt er met het kanon geschoten op drie doelen, op afstanden van 1500, 1700 en 1800 meter. Hier mogen maximaal vier granaten voor gebruikt worden. Een ronde later moet het luchtafweergeschut bovenop de tank gebruikt worden om gesimuleerde helikopters op 900 meter afstand te raken. Hier mogen twintig schoten plus vijf extra patronen voor gebruikt worden.

Bij de laatste schietbeurt gebruiken de tanks een geleide raket om gesimuleerde pantserwagens op 2 kilometer afstand te raken. Bij elke schietbeurt levert een gemist schot een strafronde van 500 meter op.

Het tankbiatlon heeft wat weg van de Canadian Army Trophy, die van 1963 tot en met 1991 regelmatig in Duitsland werd gehouden. Hier streden diverse tankbatallions uit de NATO-landen om de eer om zich het beste team van de NATO te mogen noemen.

Het eerste WK tankbiatlon 2013, met toen nog maar vier deelnemende landen (Bron: YouTube)

Van 4 tot 16 augustus staat het WK op het programma in Alabino, niet ver van Moskou. Naast de oorspronkelijke vier landen doen er nu nog acht mee: Angola, Venezuela, India, Kyrgyzystan, China, Koeweit, Mongolië en Servië hebben zich ingeschreven. Eerder dit jaar was er sprake van dat ook Duitsland, Italië en zelfs de VS een team zouden sturen, maar dat gaat onder meer door de recente spanningen niet door.

Alle landen, op China na, zullen aan de competitie meedoen met Russische T-72 tanks. Ze zijn hier allemaal mee bekend, omdat deze in de eigen legers ook worden gebruikt. Wel zijn de teams al een tijd in Alabino om met de tanks voor de wedstrijd bekend te worden. Met welke tanks China precies zal starten is nog niet duidelijk, maar wel is zeker dat zij hun eigen tanks mee zullen nemen.

Een Russische T-72, al geschilderd en klaargemaakt voor het WK tankbiatlon (Foto: WikiCommons/Vitaly Kuzmin)
Een Russische T-72, al geschilderd en klaargemaakt voor het WK tankbiatlon (Foto: WikiCommons/Vitaly Kuzmin)