Boyhood-actrice: alle families zijn verknipt

Geen enkele familie functioneert naar behoren. Dat vindt actrice Patricia Arquette, die een hoofdrol speelt in het familiedrama Boyhood, dat vanaf donderdag in de bioscopen draait. "Alle personages hebben hun sympathieke kanten en tekortkomingen. Maar juist daarom ga je van ze houden", zegt ze tegen Novum Nieuws.

"Er zijn in dit verhaal geen echte schurken of 'good guys'", gaat de 46-jarige Arquette, die in films als True Romance, Stigmata en Fast Food Nation speelde, verder. "Het zijn realistische mensen, en als kijker vraag je je steeds af of je nu van ze moet houden of ze moet haten. Uiteindelijk doe je allebei een beetje. Dat maakt deze film naar mijn mening zo sterk."

Boyhood volgt Mason, gespeeld door de nog vrijwel onbekende Ellar Coltrane, van zijn zesde tot zijn achttiende. De kijker ziet hoe hij naar de middelbare school gaat, zijn eerste vriendinnetje leert kennen en uiteindelijk een universiteit uitkiest. Dat alles tegen een achtergrond van een gebroken gezin, met Arquette in de rol van alleenstaande moeder die worstelt om er voor haar gezien en zichzelf het beste van te maken.

Regisseur Richard Linklater besloot echter om niet steeds nieuwe acteurs in te schakelen voor elk van de levensfasen. Hij filmde de scènes gedurende twaalf jaar, waarbij hij elk jaar weer afsprak om een paar weken te gaan draaien, een unicum in de filmgeschiedenis.

Meestal is een productieschema van twaalf jaar een heel slecht teken, bijvoorbeeld van een krankzinnig geworden regisseur of een slepende ruzie tussen de makers en de studio. "Het was voor mij de enige manier om echt te tonen hoe een jeugd verloopt", zegt Linklater. "Het is een enorm risico geweest dat gelukkig heeft gewerkt."

"Je wilt niet weten hoe vaak ik me heb afgevraagd of een van de acteurs voortijdig op zou stappen", gaat de filmmaker, tot nu toe vooral bekend van The School of Rock en A Scanner Darkly, verder. "Het klinkt heel flauw, maar het komt uiteindelijk allemaal neer op vertrouwen. En dat heeft weer te maken met het idee dat we allemaal hadden over hoe bijzonder dit project eigenlijk is."

Niet alleen over het opstappen van acteurs heeft de woensdag 54 jaar geworden Linklater slapeloze nachten gehad. Ook het opzetten van het productieschema was Boyhood een veel zwaardere kluif dan hij aanvankelijk dacht.

"Elk van de opnamesessies was eigenlijk een soort kleine film op zich", haalt Linklater op. "Ieder jaar moesten we weer locaties scouten, figuranten inhuren, en zorgen dat de crew beschikbaar was. Dat laatst lukte lang niet altijd, dus dan moesten we weer een nieuwe cameraman inhuren of iemand voor de montage."

Boyhood focust zich op een Amerikaanse jongen met een Amerikaanse jeugd. Dat wil echter niet zeggen dat de film alleen herkenbaar is voor mensen die in de Verenigde Staten zijn opgegroeid, vindt Linklater.

"Veel van wat voorbij komt is volgens mij ook voor een niet-Amerikaans publiek zeer herkenbaar", zegt de regisseur. "We weten allemaal nog hoe hoopvol we waren dat Barack Obama nu eens echt iets ging veranderen als de nieuwe Amerikaanse president, en we hebben vast allemaal met onze vader gepraat over meisjes, kampvuren en Star Wars."

Boyhood wordt, zoals het er nu naar uit ziet, een van de meest opzienbarende films van dit jaar en waarschijnlijk een grote kanshebber bij de Oscars in februari. In ieder geval ontving Linklater een staande ovatie van de Academy, de organisatie achter de Oscars, na een voorvertoning.

"Ik voel me zeer vereerd dat mensen mijn werk zo weten te waarderen en het was fantastisch om deze film te kunnen maken", zegt Linklater bescheiden. "Maar het was loodzwaar. Ik ben er voorlopig nog niet uit of ik ooit weer zo'n project zou aangaan."