'Al-Qaida gefinancierd met Europees losgeld'

De terreuroperaties van Al-Qaida worden zijn op zijn minst gedeeltelijk door Europese regeringen gefinancierd, in de vorm van losgeld. Dat heeft The New York Times dinsdag gemeld. Naar het terreurnetwerk is zeker 93 miljoen euro overgemaakt om gijzelaars vrij te krijgen.

Alleen al in 2013 werd bijna vijftig miljoen euro overgemaakt. Hoewel Al-Qaida oorspronkelijk werd gefinancierd door rijke donoren, zijn ontvoeringen voor losgeld vandaag de dag de belangrijkste bron van inkomsten voor de terreurbeweging. Analisten denken dat de Europese betalingen Al-Qaida ertoe aanzetten om meer mensen te gijzelen.

"Het ontvoeren van mensen is makkelijk geld verdienen", aldus Nasser al-Wuhayshi, leider van Al-Qaida op het Arabische Schiereiland. De helft van zijn budget is volgens Al-Wuhayshi afkomstig van losgeld. Gemiddeld wordt zo'n 7,5 miljoen euro per gijzelaar betaald.

Volgens The New York Times hebben sinds 2008 de Zwitserse, Oostenrijkse, Spaanse, Franse overheden losgeld betaald aan Al-Qaida, alsook een Frans staatsbedrijf. Ook Qatar en Oman betaalden losgeld. De meeste regeringen ontkennen geld te hebben overgemaakt. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië betalen geen losgeld als hun burgers gegijzeld worden, aldus de krant.