Lingo verdwijnt van de buis

Na bijna 25 jaar komt in september een einde aan de dagelijkse uitzendingen van Lingo. Dat heeft omroep AvroTros woensdag laten weten. De show trok na de verhuizing naar Nederland 2 in januari niet meer genoeg kijkers. Bekeken wordt nog of het woordspelletje in de toekomst in een bescheidener vorm kan terugkeren.

"Toen is besloten om De Wereld Draait Door per januari van dit jaar naar Nederland 1 te verplaatsen, waarmee Lingo een nieuwe plek kreeg op Nederland 2, wisten we dat dit gevolgen kon hebben voor ons programma", reageert mediadirecteur Remco van Leen in een persverklaring.

Mogelijk verdwijnt Lingo niet voorgoed van de buis. "We zijn met de NPO in ieder geval aan het kijken naar de mogelijkheden om volgend jaar een zomereditie van Lingo te maken", gaat Van Leen verder. Die zou gepresenteerd moeten worden door Lucille Werner, de afgelopen negen jaar het gezicht van Lingo.

De 46-jarige Werner moet het nog even laten bezinken. "In eerste instantie moest ik wennen aan het idee dat Lingo na 25 jaar niet meer dagelijks op de buis te zien zal zijn." Werner ziet een zomereditie zelfs als nieuwe kans. "Het brengt Lingo nog dichter bij het publiek."

Het is niet de eerste keer dat Lingo op de tocht staat. In 2006 waren er ook al plannen het programma te schrappen, omdat er vooral ouderen naar keken. Dat zorgde voor ophef, tot in de Tweede Kamer aan toe.

Ook toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) had er een mening over. "Wij gaan niet over de programma's die worden vertoond op de televisie. Ik voel echter mee met al die mensen die het spelletje zullen missen", zei hij.