Catalonië blijft bij eis afscheidingsreferendum

De Spaanse regio Catalonië blijft bij de eis om zich in een referendum over afscheiding van Spanje uit te spreken. Die boodschap heeft de Catalaanse president Artur Mas overgebracht aan de Spaanse premier Mariano Rajoy. Het Spaanse parlement stemde eerder dit jaar met een overweldigende meerderheid tegen de vraag om een referendum.

Mas en Rajoy spraken woensdag twee uur lang met elkaar. En hoewel de twee het niet eens werden over de referendumkwestie zijn beide partijen wel bereid te blijven praten, aldus Mas. Hij zei verder dat Catalonië het referendum 9 november op legale wijze wil houden, als het kan met de zegen van Madrid.

Het Spaanse parlement stemde in april over het referendum en de uitslag was duidelijk: 299 volksvertegenwoordigers waren tegen, slechts 47 stemden voor de volksraadpleging. In februari werd al een motie aangenomen om het referendum af te wijzen. Hierbij stemden 272 parlementsleden voor en slechts 43 tegen. Volgens de Spaanse grondwet kan alleen de nationale regering een referendum uitschrijven.