Bisschoppen: haat tegen joden verwerpelijk

De haat tegen joden zoals die op dit moment in Nederland en daarbuiten tentoon wordt gespreid, is verwerpelijk. Dat stelt de Nederlandse Bisschoppenconferentie woensdag. "Het mag niet zo zijn dat mensen die al eeuwen deel uitmaken van onze samenleving zich onveilig en ongewenst voelen", schrijven de bisschoppen in een verklaring.

De katholieke geestelijken zien een toename van 'uitingen van haat' tegen joden sinds de oorlog tussen Israël en Hamas is opgelaaid. Ze voelen zich naar eigen zeggen verplicht om 'elke vorm van antisemitisme' te veroordelen. Volgens de bisschoppen heeft de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog 'meer dan duidelijk gemaakt' waartoe haat tegen joden kan leiden.

"Joden zijn onze oudere broers en zussen in het geloof. De band die wij als kerk hebben met joden en het jodendom is onverbrekelijk en onopgeefbaar", staat in de verklaring. De bisschopen laten verder weten te bidden voor de mensen die betrokken zijn bij het conflict in het Midden-Oosten.

Zowel joden als Palestijnen hebben volgens de geestelijken het recht om 'veilig en in vrede te kunnen leven in een eigen staat'. De oorlog tussen Israël en de Palestijnen noemen de bisschoppen 'zeer complex'. Ze hopen dat beide volkeren de strijd snel beëindigen en met elkaar gaan samenwerken aan de opbouw van landen die 'vreedzaam met elkaar kunnen leven'.

Door het geweld zijn de afgelopen ruim 1200 Palestijnen gedood, onder wie een groot aantal burgers. Aan Israëlische zijde vielen ongeveer vijftig doden, vooral militairen.