Wie hoog woont krijgt lagere gasrekening

Nederlanders die op minimaal vijftig meter boven de zeespiegel wonen, krijgen vanaf volgend jaar een lagere gasrekening. Per jaar betalen ze daardoor tussen de 6 en 33 euro minder, zo heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) woensdag besloten. Vooral de ongeveer 3500 huishoudens die op minimaal tweehonderd meter hoogte wonen hebben profijt.

De huishoudens krijgen korting omdat gasmeters uitgaan van een 'normale' luchtdruk, zoals op zeeniveau. Omdat de luchtdruk op een heuvel lager is, ontstaat daardoor een 'vertekend beeld van het gebruik', zo stelt de waakhond. "De energiewaarde per kuub gas is daar lager", aldus bestuurder Henk Don van de ACM.

Consumenten in bijvoorbeeld Zuid-Limburg hebben daardoor meer gas nodig om vlees te bakken of hun huis te verwarmen. "Dat mag de consument niet meer kosten", zo vindt Don. Afhankelijk van hoe hoog iemand woont, krijgt hij vanaf 2015 daarom korting op zijn gasrekening.

Voor de 125 duizend huishoudens die tussen de vijftig en honderd meter boven zeeniveau wonen is dat een reductie van zes euro per jaar, terwijl mensen die hoger wonen meer besparen. Nederlanders die op minimaal tweehonderd meter boven zee wonen, betalen 33 euro minder.